Ce este monoxidul de carbon?

    Monoxidul de carbon (CO) este un gaz incolor, inodor, neiritant, clasificat ca si gaz chimic asfixiant a carui actiune toxica reprezinta rezultatul direct al hipoxiei produse de expunere.

    Monoxidul de carbon din mediu este produs in majoritate in timpul arderii materialelor care au in componenta lor carbon, de exemplu combustibilii solizi (carbune, lemn), combustibilii lichizi (petrol, benzina) si combustibilii gazosi (gaz natural, gaz de iluminat si GPL).

    Probleme foarte serioase pot aparea atunci cand aparatele care functioneaza pe baza de combustibil ars nu sunt corect ventilate. In locuinte, aparatele de incalzit si cele de gatit sunt posibile surse de monoxid de carbon. Vehiculele cu motoarele pornite, stationate intr-un garaj anexat locuintei dumneavoastra, ar putea, de asemenea, sa produca nivele periculoase de monoxid de carbon.

    De aceea este o problema care necesita o foarte mare atentie, mai ales atunci cand sunteti un utilizator de aparate care functioneaza pe baza arderii de combustibil. Pentru siguranta dvs., a casei si afacerii dvs. noi va recomandam montarea unui detector de monoxid de carbon sau a unui detector dual de monoxid de carbon si gaz metan fabricate de firma PRIMATECH.

    Monoxidul de carbon din interiorul unei case se gaseste la niveluri medii normale mai mici de 10 ppm, masurate in intervale de timp de la 1 la 24 ore.

    Monoxidul de carbon nu este produs in mod obisnuit in concentratii importante in urma unei arderi eficiente a gazului natural si GPL-ului. Totusi arzatoarele prost intretinute si ineficiente pot emite cantitati mari de monoxid de carbon.

    In anumite conditii climatice se poate produce un tiraj invers la aparatele cu ardere in aer provenit din interiorul locuintei. Acesta este un fenomen temporar care poate aparea la anumite tipuri de aparate, chiar si atunci cand acestea sunt corect intretinute.

    Sursa majora de monoxid de carbon intr-un mediu neindustrial este constituita de motoarele cu ardere interna. Motoarele cu ardere interna care functioneaza intr-un spatiu inchis produc rapid niveluri periculoase de monoxid de carbon.

    Monoxidul de carbon este rapid absorbit prin plamani, difuzeaza prin membrana capilara alveolara si se leaga ireversibil de hemoglobina formand carboxihemoglobina (COHb).

    In conditii normale toate persoanele prezinta niveluri scazute de COHb intre 0,3 si 0,7% care exista in organismul uman. Aceste niveluri nu sunt nici benefice, nici daunatoare.

    Niveluri periculoase de COHb asupra sanatatii apar de la concentratii incepand cu 7% COHb.

    O concentratie mare de monoxid de carbon este periculoasa chiar si pentru scurt timp, dar si o concentratie relativ redusa poate avea efecte letale in cazul unei expuneri indelungate. Simptomele care apar ca urmare a expunerii la monoxid de carbon sunt urmatoarele: dureri de cap, ingreunarea respiratiei, oboseala, greata, ameteala, pierderea memoriei si a concentratiei, simptome care progreseaza rapid catre coma si deces.

    Deoarece monoxidul de carbon este un gaz fara miros si fara culoare, omul cu organele sale de simt nu poate stabili cauza simptomelor si, adesea, le confunda cu simptomele gripei.